Vervoer in en naar de Franse Ardennen

De meeste toeristen die naar de Franse Ardennen op vakantie gaan of bezoeken voor een lang weekend zullen dit met de auto doen. Toch zijn er ook alternatieven om naar de Franse Ardennen te reizen. Toegegeven, al deze alternatieven zullen in de praktijk een stuk duurder zijn dan met de auto en in de meeste gevallen zal je behoorlijk wat langer onderweg zijn. Of je nu met het vliegtuig, trein of bus naar de Franse Ardennen wilt reizen, er zijn verschillende mogelijkheden.
Als je toch besluit de reis te maken met de auto dien je er wel rekening mee te houden dat er in Frankrijk enkele aangepaste regels gelden. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben liggen en is het verboden om een flitsmelder of radarcontrolemelder op je navigatiesysteem te hebben.Vliegen

Het is niet mogelijk om met het vliegtuig naar de Franse-Ardennen te vliegen. De dichtstbijzijnde vliegvelden in de buurt van de Franse Ardennen zijn het Charles de Gaulle in de buurt van Parijs, Brussel zuid Charleroi Airport in de buurt van Charleroi in België, Luchthaven Luxemburg-Findel net buiten Luxemburg-stad en Aéroport de Strasburg in de buurt van Straatsburg, maar dit zijn allen geen reële optie om naar de Franse Ardennen te reizen. Het vliegtuig is in alle gevallen de langzaamste en duurste manier om naar dit gebied te reizen. Wil je toch met het vliegtuig naar de Franse Ardennen kun je het beste naar Luchthaven Luxemburg-Findel en hier de trein nemen of een auto huren om verder naar je plaats van bestemming te reizen.

Autorijden

De auto is de snelste en gemakkelijkste manier om te reizen naar de Franse Ardennen. Afhankelijk van je vertrekpunt uit Nederland ben je ongeveer drieënhalf tot vijf uur aan het rijden voordat je in de Franse Ardennen bent aangekomen. De route zal je in veel gevallen langs Antwerpen, Brussel en Charleroi sturen voordat je de grens naar Frankrijk oversteekt. Eenmaal in de Franse Ardennen aangekomen is het wel opletten, want de wegen zijn er vaak smal en het zicht is er niet altijd optimaal. Vooral in het noordelijk deel van het departement Ardennes is het goed uitkijken. Bij nat weer doe je er goed aan om wat voorzichtiger te rijden.

Trein

Wie liever niet met de auto gaat kan er ook voor kiezen om de trein naar de Franse Ardennen te nemen. De plaatsen Charleville-Mézières, Maubeuge, Jeumont en Sedan in de Franse Ardennen zijn voorzien van een treinstation. Het grootste en belangrijkste station is te vinden in Charleville-Mézières. Om naar dit station te reizen moet je eerst de internationale trein nemen naar Brussel om vervolgens over te stappen op de Eurostar naar Lille. Eenmaal in Lille aangekomen kun je een rechtstreekse trein nemen naar Charleville-Mézières. Deze rijdt maar eenmaal per dag, dus let goed op hoe laat je deze trein moet hebben. In totaal zal deze treinrit als de overstappen allemaal vloeiend gaan iets meer dan 6 uur in beslag nemen.
Een andere mogelijkheid is om vanuit Brussel de trein te nemen naar Luxemburg om hier vervolgens weer op de trein te stappen naar Longwy. Eenmaal in Longwy kun je de trein nemen naar Charleville-Mezières.

Met de bus naar de Franse Ardennen

Er zijn enkele touringcaraanbieders die georganiseerde busreizen naar de Franse Ardennen aanbieden. Dit gebeurt uitsluitend in combinatie met reizen naar de Belgische Ardennen of naar de Champagnestreek. Als de Franse Ardennen in het programma opgenomen worden gaat het in de meeste gevallen om stad Charleville-Mézières met het Place Ducal en zijn andere bezienswaardigheden of de stad Sedan met het Fort van Sedan. Een busreis naar de Franse Ardennen zal afhankelijk van je plaats van bestemming ongeveer vier uur in beslag nemen.

Openbaar vervoer

Er zijn niet heel veel mogelijkheden tot openbaar vervoer in Franse Ardennen. Er zijn slechts enkele plaatsen in dit deel van Frankrijk die voorzien zijn van een eigen treinstation en bussen rijden naar de meeste dorpen ook maar mondjesmaat. Jezelf door de Franse Ardennen bewegen met het openbaar vervoer is wel te doen, maar niet heel gemakkelijk en zeker nier snel. Het is wel een goedkope manier van reizen.

Taxi’s

Wie in de Franse Ardennen gebruik wil maken van een taxi doet er verstandig aan om deze van tevoren te bestellen. Er zijn in dit landelijk gebied niet veel taxibedrijven te vinden en de bedrijven die er zijn hebben niet altijd a la minute een taxi beschikbaar. Het is in sommige gevallen zelfs onmogelijk om een taxi te krijgen zonder te reserveren.