Steden en dorpen in de Franse Ardennen

Er zijn in de Franse Ardennen behoorlijk wat prachtige dorpen en kleine stadjes te vinden. Veel grote plaatsen liggen er niet in deze regio. De uitzonderingen hierop zijn de plaatsen Charleville-Mézières, Sedan en Mauberge. De mooiste dorpjes in de Franse Ardennen zijn te vinden langs de Maas. Mede door hun ligging in de vallei van de Maas hebben deze dorpen door de eeuwen heen hun authentieke karakter weten te behouden. Er zijn zelfs nog oude vestingstadjes te vinden waarvan de oude vestingwerken nog voor een groot deel in tact zijn. Nadelig is wel dat er in de meeste plaatsen en dorpen in de Franse Ardennen niet veel voorzieningen te vinden zijn. Hiervoor zal je echt naar de grotere plaatsen als Charleville-Mézières en Mauberge moeten reizen.Charleville-Mézières

De stad Charleville-Mézières is de grootste en belangrijkste stad van de Franse Ardennen. De stad ligt in het Franse departement Ardennes in het noorden van Frankrijk. Zoals de naam Charleville-Mézières al doet vermoeden bestaat de stad uit twee voormalige steden die tegenwoordig een dubbelstad vormen. In Charleville-Mézières zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden. Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Charleville-Mézières en de Franse Ardennen is het Place Ducal. Dit prachtige plein stamt uit het begin van de 17e eeuw. Het plein is gebouwd naar het voorbeeld van het Place du Vogezen in Parijs. Andere bezienswaardigheden in Charleville-Mézières zijn het Musée Rimbaud, de oude vestingwerken, het Musée de la Ardenne en de Basilique Notre Dame d’Esperance. Elke twee jaar wordt er in Charleville-Mézières het grootste marionettenfestival ter wereld gehouden. Meer dan honderdduizend mensen komen naar dit tweejaarlijkse festival toe.

Givet

Givet is een groter dorp in het meest noordelijke deel van de Regio Champagne-Ardennen in de Franse Ardennen. Het dorp ligt op de plek waar de Maas vanuit Frankrijk België binnenstroomt. Het dorp heeft lang tot de Zuidelijke Nederlanden behoord. Het is dan ook de enige plaats in Frankrijk waar het Waals gesproken wordt. In de middeleeuwen behoorde Givet tot het Prinsbisdom Luik, maar werd aan Frankrijk gegeven bij het Verdrag van Rijsel. De belangrijkste bezienswaardigheden van het dorpje Givet zijn het Fort Charlemont, de Saint-Hilairekerk en de Tour Victoire. Net als Fumay is Givet bekend om zijn leisteenwinning er worden in het dorp zelfs blauwe chocolaatjes geproduceerd die hieraan herinneren.
Givet is voor veel fietsers het start- of eindpunt van de Voie Verte Trans-Ardennes, een populaire fietstocht in de Franse Ardennen.

Fumay

Fumay is een dorp in het noordelijk deel van de regio Champagne-Ardennen in de Franse Ardennen. Fumay ligt in de vinger van Givet aan de rivier de Maas. Fumay wordt wel de stad van de leisteen genoemd. Fumay heeft veel van zijn economische bloei in de 19e eeuw te danken aan de leisteenwinning. De belangrijkste bezienswaardigheden in Fumay zijn het kasteel van de Graven van Bryas, de kapel Saint Roch, de Kapel Saint Barbara en het uitzicht over van de rots van Uf.
De parochiekerk van Fumay is vrij aanwezig in het dorpshart van Fumay. De kerk is gebouwd in de 19e eeuw ten tijde dat de leisteenwinning in Fumay op zijn top was.

Revin

Revin is een dorpje aan de oevers van de Maas. De Maas meandert door het dorp, zodat het er met name vanaf boven fantastisch uitziet. Net buiten het dorp ligt de Côte du Malgré-Tout. Deze berg is 458 meter hoog en geeft een fantastisch uitzicht over Revin en de rest van de regio. De Côte du Malgré-Tout is bij veel wielrenners een geliefde klim. De klim is ongeveer vijf kilometer lang en kent onderweg hellingspercentages van meer dan 15%. Het dorp Revin is sowieso een geliefde plaats voor fietsers, één van de mooiste en populairste fietsroutes van Frankrijk de Voie Verte Trans-Ardennes loopt er dwars doorheen.

Monthermé

Monthermé is een kleine plaats in de Franse Ardennen in het noorden van de regio Champagne-Ardennen. Het plaatsje ligt op beide oevers van de Maas die met een brug met elkaar verbonden zijn. Mothermé ligt in een meander van de Maas en is daardoor voor veel fotografen een geliefd onderwerp. Het dorpje Monthermé staat bekend om de prachtige wandelingen die in de buurt gelopen kunnen worden. In en om Monthermé starten verschillende routes die het bergachtige landschap van de Franse Ardennen volgen. Omdat Monthermé de hoofdstad is van het gelijknamige district vervult het plaatsje ook belangrijke regionale functie. In het plaatsje zijn bijvoorbeeld drie scholen, een bejaardenhuis en een eerstehulppost te vinden.

Renwez

Renwez is een klein dorpje in het centrale deel van de Franse Ardennen in het noordelijk deel van de regio Champagne-Ardennen. Het dorp ligt niet ver van het Lac des Vieilles Forges. De belangrijkste bezienswaardigheid van Renwez is de Notre Dame de Renwez. Deze prachtige kerk is gebouwd in de 14e eeuw en in de 15e en 16e herbouwd. Er zijn in de kerk enkele mooie glas-in-loodramen te zien, waaronder een prachtig rozet. Een andere bijzonder element van de Notre Dame de Renwez is het portaal. Een andere bezienswaardigheid in Renwez is het Musée de la Fôret. In dit museum van het bos leer je alles over de Ardense bossen, hoe mensen vroeger in het bos leefden en welke technieken gebruikt werden om het bos te cultiveren.Vireux-Molhain

In het meest noordelijke deel van de regio Champagne-Ardennen, in de vinger van Givet ligt het dorpje Vireux-Molhain. Het dorp ligt op de linkeroever van de Maas. Deze rivier is lang één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Vireux-Molhain geweest. Verschillende opgravingen hebben ons geleerd dat de omgeving van Vireux-Molhain al in de 1ste eeuw na Christus al werd bewoond. De omgeving van Vireux-Molhain wordt gedomineerd door de berg Vireux. Al in de 3e eeuw na Christus werd er op deze berg een vesting gebouwd om het dorp te beschermen. Deze vesting is verwoest in de 14e eeuw en nooit opnieuw opgebouwd. Op de rechteroever van de Maas ligt het dorp Vireux-Wallerand. De twee dorpen zijn door middel van een brug met elkaar verbonden.

Mouzon

Het dorpje Mouzon behoort tot de oudste en mooiste dorpjes van de Franse Ardennen. Het dorp ligt op het kruispunt van twee van de belangrijkste routes uit het Gallo-Romeinse tijdperk. Het dorp ontstond op de kruising van de weg tussen Reims en Trier en de Maas. De Maas heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Mouzon. Zo heeft de Maas de stad door de eeuwen heen meerdere malen beschermd tegen aanvallen van verschillende machtsblokken. De belangrijkste bezienswaardigheden van Mouzon zijn de opgravingen Gallo-Romain de Flavier, de Eglise abbatiale Notre Dame, de Eglise Sainte-Genviève en de Porte de Bourgogne. In Mouzon is ook het museum van het vilt of Musée du Feutre te vinden. In dit unieke museum is in zijn geheel gewijd aan het vilten van wol en welke producten hiermee gemaakt kunnen worden.

Vendresse

Het dorpje Vendresse is te vinden in het noordelijk deel van de regio Champagne-Ardennen in de Franse Ardennen. Het is een klein dorp met minder dan vijfhonderd inwoners. Vendresse ligt aan het Canal des Ardennes. Het is een klein dorp waar een bakker, een slager en een kleine supermarkt te vinden zijn. Eén van de bezienswaardigheden van Vendresse zijn de kasteelruïnes van Casinne.

Liart

Liart ligt in het noordelijk deel van het departement Ardennes in de Franse Ardennen. Liart is een klein dorp met iets meer dan vijfhonderd inwoners. Ondanks dat Liart een klein dorp is zijn er een aantal bezienswaardigheden in het dorp te vinden. De bekendste zijn de versterkte kerk, het monumentale gemeentehuis en het oorlogsmonument. Op glas-in-loodramen van de Eglise Notre-Dame de Liart zijn enkele legendes over het dorp uitgebeeld.

Hirson

Hirson is een groot dorp in het westelijk deel van de Franse Ardennen in de regio Picardië. Het dorp ligt aan de rivier de Oise. Deze rivier ontspringt in België en loopt via Hirson, Ribemont Tergnier en nog veel meer kleine dorpjes richting de Seine. Hirson is één van de weinige dorpjes in de Franse Ardennen die in het bezit is van een eigen spoorwegstation. Hirson is een Ville Fleurie.

Sedan

Sedan is één van de bekendste plaatsen in de Franse Ardennen. Dit heeft het stadje hoofdzakelijk te danken aan het Kasteel van Sedan. Dit kasteel behoort tot de grootste kastelen van Europa. Sedan is een oude stad die voor het eerst genoemd wordt in de geschiedenisboekjes halverwege de 13e eeuw. Aan het begin van de 15e eeuw wordt er een start gemaakt met het bouwen van het Kasteel van Sedan. Door de eeuwen heen heeft het kasteel meerdere grote verbouwingen ondergaan en is het verscheidene malen gerestaureerd. Door de eeuwen heen heeft de stad meerdere heersers gekend. Zo is de stad in handen geweest van de Graven van Marck en de familie De la Tour d’Auvergne. In de 17e eeuw werd Sedan geannexeerd door Lodewijk de XIV en sindsdien is Sedan een onderdeel van Frankrijk.

Jeumont

In het westelijk deel van de Franse Ardennen niet ver van de grens met België in de regio Nord-Pas-de-Calais ligt het dorpje Jeumont. Dit fikse dorp ligt aan de rivier de Samber. Jeumont vormt samen met het in België gelegen Erquelinnes, één groot stedelijk gebied. Sinds 2010 is Jeumont een Ville Fleurie. Het dorpsbeeld van Jeumont wordt voor een groot deel bepaald door zijn ligging aan de Samber, verder valt het op de Jeumont een erg groen dorp is.

Mauberge

Het stadje Mauberge ligt in het meest westelijk deel van de Franse Ardennen in de regio Nord-Pas-de-Calais. Het is na Charleville-Mézières de grootste stad van de deze streek. Het is een oude stad die waarschijnlijk ronde de 6e eeuw na Christus gesticht is. Er werd in de 10e eeuw een abdij in het stadje gebouwd en dat zorgde er indertijd voor dat Mauberge een welvarende stad werd. De meeste bezienswaardigheden in Mauberge stammen echter uit de 16e en 17e eeuw. Het was Lodewijk XIV die het strategische belang van Mauberge inzag en Vauban opdracht gaf om er vestingwerken ervoor te ontwerpen. De belangrijkste bezienswaardigheden van Mauberge zijn; de vestingwerken van Vauban, het begijnhof, de Sint-Petrus en -Pauluskerk, La Salle Strhau en de Moulin Tablette.

Bogny-sur-Meuse

Bogny-sur-Meuse is een dorpje aan de Maas . Het is één van de grotere dorpen in de Franse Ardennen met iets meer dan 5.000 inwoners. Het dorp is een geliefde stopplaats bij fietsers die de Voie Verte Trans-Ardennes aan het fietsen zijn. In het dorp zijn meerdere horecagelegenheden te vinden waar je weer helemaal op adem kunt komen na een stevige fietstocht. De bekendste bezienswaardigheid van het dorp is een standbeeld van het ros Beiaard en de vier heemskinderen. Dit standbeeld is te vinden op een heuvel die over het dorpje Bogny-sur-Meuse uitkijkt. Volgens de legende hebben de vier Heemskinderen zich samen met hun ros verstopt in de bossen rondom Bogny-sur-Meuse voor de troepen van Karel de Grote. Het Ros Beiaard zou hier in de Maas zijn verdronken.

Williers

Williers is een minidorpje in het noordoostelijk deel van de Franse Ardennen. In het dorp wonen minder dan vijftig mensen. Het is een Village Fleuri met twee sterren. In het dorp zijn een Chambre d’Hote, een kapel en een drinkplaats te vinden. De belangrijkste bezienswaardigheid van Williers is de kapel van Saint Bartholomeus. De kapel beschikt over een mooi 18e-eeuws altaar. Williers is een opvallend groen en rustig dorp.

Rocroy

Rocroy is een prachtig oud vestingstadje in het noordwestelijk deel van het departement Ardennes. Rocroy ligt niet er van de grens met België. Het vestingstadje werd halverwege de 16e eeuw ontworpen in opdracht van Henri II. Honderd jaar later zouden de vestingen van de stad aangepast en uitgebreid worden door Vauban, de bouwmeester van Lodewijk XIV. Ondanks dat er meerdere malen zwaar gevochten is in de buurt van Rocroy zijn de vestingmuren van het stadje vrij goed bewaard gebleven. Jammer is wel dat sommige historische details, zoals de oude stadspoort en de markthal verdwenen zijn uit het stadje. Gelukkig zijn er nog genoeg historische details in Rocroy te vinden. Bij het plaatselijke Office du Tourisme kun je een kaart met een stadswandeling ophalen.