Klimaat en beste reistijd voor de Franse Ardennen

Het weer en klimaat van de Franse Ardennen verschillen niet heel veel met dat van het klimaat dat wij in Nederland en België gewend zijn. Het toont veel gelijkenissen met het klimaat in de Belgische Ardennen, maar toch zijn er enkele verschillen op te merken. Zo ligt de gemiddelde dagtemperatuur er net iets hoger en valt er minder neerslag dan dat we gewend zijn. Maar toch zijn er meer overeenkomsten dan verschillen te vinden tussen het klimaat in de Franse Ardennen en dat van Nederland en België. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de ligging van de Franse Ardennen tegen de grens met België. Er zijn zelfs delen van de Franse Ardennen die zowel in het noorden, westen en oosten aan België grenzen.
Over het algemeen kan gezegd worden dat de Franse Ardennen een aangenaam maritiem klimaat hebben dat lichtelijk wordt beïnvloed door zijn inlandse ligging en de invloed van de warme Golfstroom.Klimaat

De Franse Ardennen hebben net als de rest van de Ardennen een gematigd maritiem klimaat. Deze klimaatsoort staat bekend om zijn zachte winters en de relatief koele zomermaanden. Het maritieme klimaat staat tevens bekend om het feit dat de gemiddelde zomer- en wintertemperatuur niet heel ver uit elkaar liggen. In de Franse Ardennen is dit minder dan twintig graden Celsius. De temperatuur komt tijdens de zomermaanden gemiddeld niet boven de twintig graden Celsius uit. Natuurlijk zijn hierop uitzonderingen te vinden. Het kan zelfs behoorlijk warm worden in de Franse Ardennen. Temperaturen van dertig graden of meer zijn er niet ongebruikelijk. Tijdens de wintermaanden ligt het kwik er een stuk lager, maar langdurige vorst zal er niet voorkomen. Tijdens deze periode heb je wel een grote kans op nachtvorst.

Weersextremen

Door het gematigde maritieme klimaat in de Franse Ardennen zullen er niet of nauwelijks weersextremen voorkomen. Natuurlijk zijn er hierop uitzonderingen te vinden. Zo kan het kwik tijdens de wintermaanden tot ver onder het minpunt zakken. Tijdens de zomermaanden heb je kans op hete dagen, maar door de invloed van de Noordzee en de Atlantische Oceaan op het klimaat in de Franse Ardennen is deze kans een stuk kleiner dan in andere delen van Europa. Tijdens de wintermaanden heb je wel een verhoogde kans op winterweer met sneeuw en lichte vorst.

Regen

De neerslag in de Franse Ardennen is vrij gelijkmatig over het gehele jaar verdeeld. De hoeveelheid neerslag per maand tussen de maand met de meeste en de maand met de minste neerslag ligt slechts dertig millimeter uit elkaar. De maand met de minste neerslag is mei, de meeste neerslag valt er in december. Tijdens de koudste dagen van het jaar zal de neerslag als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Opvallend is dat er relatief veel dagen met neerslag voorkomen in de Franse Ardennen. Gemiddeld zijn er iedere maand ongeveer 17 dagen met neerslag. Dit wil dus zeggen dat er veel dagen met neerslag zijn maar dat de hoeveelheid neerslag op deze dagen over het algemeen erg meevalt.

Sneeuw

In de winterperiode kan er een behoorlijk hoeveelheid sneeuw vallen in de Franse Ardennen. Er zijn echter geen wintersportmogelijkheden in dit departement. Om te wintersporten in de Ardennen zal je richting de Belgische Ardennen moeten gaan of naar de Vogezen in de regio Lotharingen. Natuurlijk kan er bij langdurige neerslag wel gelanglauft worden in de Franse Ardennen, maar er worden hiervoor geen speciale paden uitgezet.

Zomervakantie in de Franse Ardennen

De zomermaanden lenen zich perfect voor een vakantie in de Franse Ardennen. De temperatuur is er aangenaam zonder dat het er echt heel warm is. Deze temperaturen lenen zich perfect voor een actieve vakantie. Heerlijk wandelen, fietsen of een dag op het water zijn slechts enkele activiteiten waar het klimaat van de Franse Ardennen zich perfect voor leent. Je moet tijdens de zomermaanden er echter wel rekening mee houden dat er nog wel wat neerslag kan vallen. Neem dus een regenjas of paraplu mee als je in de zomermaanden naar de Franse Ardennen gaat.
Gelukkig valt het gemiddeld genomen erg mee met de neerslag. Langdurige buien of stevige hoosbuien komen er in de zomermaanden zelden tot nooit voor. In de zomerperiode schijnt der zon gemiddeld 7 uur per dag.

Klimaatstatistieken voor de Franse Ardennen

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van de Franse Ardennen zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over de Franse Ardennen. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van de Franse Ardennen