Handig om te weten

Voor je een kort of lang bezoek brengt aan Franse Ardennen is het verstandig om al het één en ander uitgezocht te hebben. Op deze manier kom je op de plaats van bestemming niet voor verrassingen te staan. Op deze pagina vind je de belangrijkste dingen die je moet weten voor je een bezoek brengt aan De Franse Ardennen. Zo kun je lezen of het kraanwater hier drinkbaar is en wat voor reisdocumenten je mee dient te nemen. Verder vind je er een lijst met de nationale feestdagen en de openingstijden van de verschillende winkels in het land, zodat je nooit voor een gesloten deur hoeft te staan.Reisdocumenten

Frankrijk behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen. Deze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs . Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Kraanwater

Het kraanwater in de Franse Ardennen is goed te drinken. In de meeste gevallen zal het een andere smaak hebben dan dat wij in Nederland gewend zijn, maar het kan geen schade aanrichten voor de gezondheid. De chloorsmaak die het water in de Franse Ardennen heeft wordt door veel mensen als onprettig ervaren.
Voor wie het zekere voor het onzekere wilt nemen kan het beste water uit flessen drinken of het kraanwater voor consumptie eerst koken.

Drugs

Het gebruik en bezit van alle drugs is hier verboden. Hierbij wordt geen verschil gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Wie betrapt wordt op het gebruiken van drugs of het bezitten ervan riskeert hoge geldboetes of een gevangenisstraf.

Elektriciteit

Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in de Franse Ardennen dezelfde stekkers als in Nederland.

Feestdagen

In Frankrijk zijn er gedurende het jaar meerdere nationale feestdagen. Op de meeste van deze feestdagen zullen openbare instanties, en soms ook de winkels, gesloten zijn. In veel gevallen zullen de musea en toeristische attracties in Frankrijk op deze dagen juist wel geopend zijn. Controleer dit voor je vertrek echter altijd om te voorkomen dat je voor een gesloten deur staat. Tijdens de zomermaanden worden er op diverse plaatsen grote feesten georganiseerd. Op deze dagen is de kans groot dat winkels en openbare instanties gesloten zullen zijn.

De nationale feestdagen in de Franse Ardennen zijn:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
8 mei – Bevrijdingsdag
14 juli – Nationale Feestdag (quatorze juillet)
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstanddag
25 december – Kerstmis
variabel – Witte Donderdag
variabel – Goede Vrijdag
variabel – Pasen
variabel – Pinksteren

Geld

Net als in Nederland betaal je in de Franse Ardennen met de euro. In de meeste plaatsen in de Franse Ardennen zijn er over het algemeen genoeg pinautomaten en banken te vinden. In de kleinere dorpjes is net als in Nederland het aanbod schaars. Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen. Ook worden de gangbare creditcards geaccepteerd. In de kleinere winkels, cafés en op de markt is dit vaak niet het geval. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg contanten op zak heb.

Telefoon/wifi/internet

De dekking van het mobiele netwerk in Frankrijk is goed tot redelijk goed. Op de meeste plaatsen in de regio heb je een goede dekking en is er zelfs een redelijk stabiele 3G of 4G dekking. Dit geldt echter niet als je in één van de oude huizen of monumenten van het land bent. De muren zijn hier zo dik en de ramen vaak zo klein dat het signaal er niet doorheen komt. Hierdoor word je dan vaak verplicht om je telefoongesprekken buiten te voeren. Ook in de minder bewoonde gebieden is het netwerk soms wat slechter of soms zelfs niet aanwezig.
Bij veel openbare instanties en horecagelegenheden wordt er gratis wifi aangeboden. Tegenwoordig is dit ook het geval in de meeste hotels al zijn er nog steeds hotels die je hiervoor laten betalen. De laatste jaren worden er steeds meer campings en vakantiehuizen uitgerust met een wifi netwerk. Dit is echter nog lang niet overal het geval. Wil je perse internet op je vakantie, controleer dit dan goed voor vertrek.

Openingstijden

De supermarkten, bakkers en slagers gaan op de meeste plaatsen in Franse Ardennen ergens tussen 07:00 en 08:00 open en sluiten enkele uren voor de lunch om vervolgens tot ongeveer 19:00 open te zijn. De bakkers zijn in de meeste plaatsen in Frankrijk op de zondagochtend geopend. De andere winkels in de Franse Ardennen zijn in de meeste gevallen geopend tussen 09:00 tot 19:00 en zijn tussen de middag enkele uren gesloten. In veel gevallen zijn deze winkels op de maandag gesloten.
Veel van de musea en toeristische trekpleisters in de Franse Ardennen zijn in veel gevallen in het hoogseizoen zeven dagen per week geopend. In het laagseizoen zijn deze vaak op maandag gesloten. Dit is niet altijd het geval dus controleer dit van te voren goed.

Taal

In de Franse Ardennen spreek men Frans en dit is voor de meeste inwoners van het departement de enige taal die ze spreken. Veel mensen die in de horeca of in de toeristische sector werken spreken ook een aardig woordje Engels en soms zelfs Duits. We zijn er zelfs een aantal tegengekomen die Nederlands spreken.

Tijdsverschil

Frankrijk ligt in dezelfde tijdszone als Nederland, UTC+1 hierdoor is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Lotharingen. De zomertijd in de Franse Ardennen loopt eveneens gelijk met die van Nederland.

Veiligheid

De Franse Ardennen zijn net als de Belgische Ardennen en de rest van Frankrijk veilig te noemen. Natuurlijk komen er in de regio overvallen en zakkenrollers voor. De kans hierop is echter wel een stuk kleiner dan in veel andere Franse regio’s en departementen. Dit heeft te maken met het ontbreken van echt grote steden in de Franse Ardennen. Toch doe je er goed aan om altijd op je hoede te zijn. Laat bijvoorbeeld geen waardevolle spullen achter in de auto, camper of caravan. Hetzelfde geldt voor vakantiehuisjes. Laat nooit waardevolle spullen achter in het zicht, probeer indien mogelijk zoveel mogelijk van de spullen goed op te bergen. Als inbrekers denken dat er niets te halen valt slaan ze vaak het huis over. Bij de grotere toeristische attracties moet je op je hoede zijn voor gauwdieven en overvallers.