Bezienswaardigheden in de Franse Ardennen

Er zijn in de Franse Ardennen behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden. De meeste bezienswaardigheden hebben te maken met de lange en bewogen geschiedenis van deze streek. Zo zijn er in de Franse Ardennen verschillende musea te vinden die het verhaal van de streek of een stad vertellen. Ook zijn er meerdere oude kastelen, forten en abdijen in dit deel van Frankrijk te vinden. Ze behoren niet tot de bekendste bezienswaardigheden van Frankrijk, maar zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. De regio staat bekend om zijn prachtige natuur en een aantal van de bezienswaardigheden hebben hier dan ook direct mee te maken.

Place Ducale

In het centrum van Charleville-Mézières ligt het Place Ducale. Dit plein staat bekend als één van de mooiste pleinen van Frankrijk. Het plein is gebouwd met het Place du Vosges als voorbeeld. De opdracht voor de bouw van dit plein werd gegeven Carlo I Gonzaga. Deze hertog gaf ook de opdracht voor de bouw van de rest van Charleville. Place Ducale wordt omgeven door prachtige 17e arcadebogen waar tegenwoordig verschillende winkels en cafés te vinden zijn. Aan het plein zijn ook het Hotel de Ville van Charleville-Mézières, het office du Tourisme en het Musée de la Ardenne te vinden. Midden op het plein is een groot deel van het jaar een prachtige ouderwetse draaimolen te vinden. Meerdere malen per jaar wordt er op het plein een curiosamarkt gehouden.

Abbaye Saint Remy de Laval Dieu

De Abdij van Laval Dieu is één van de kerken in het stadje Monthermé. Deze abdij werd gesticht in de 12e eeuw door de Norbertijnen. Deze norbertijnen stonden onder bescherming van Saint Remy wat de naam verklaard. De abdij ligt erg mooi in het groene landschap van de Franse Ardennen. De mooiste onderdelen van deze abdij zijn de bijzondere glas-in-loodramen en de muurschilderingen die in 1999 in zijn geheel zijn gerestaureerd.Kasteel van Hierges

Het voormalige kasteel van Hierges is tegenwoordig bijna in zijn geheel tot ruïne geworden, alleen de oude stallen zijn nog in tact. In deze stallen zijn tegenwoordig een aantal stijlkamers ingericht. Ook kom je er een oude koets tegen. Het kasteel van Hierges is tegenwoordig vooral bekend om zijn prachtige tuinen en het schitterende uitzicht dat je er hebt over de omgeving. De tuin van het kasteel bestaat uit twee delen: een renaissance tuin en een Italiaanse tuin.
De oudste delen van het kasteel van Hierges stammen uit de 8ste eeuw na Christus. In totaal is het kasteel drie maal opgebouwd en drie maal tot ruïne geworden. De verschillende bouwstijlen zijn goed te onderscheiden in de ruïne. Tijdens de zomermaanden zijn het kasteel en haar tuinen geopend voor het publiek.

Musée de la Ardenne

In een hoek van het Place Ducale zit het Charleville-Mézières verscholen. Dit prachtig gerenoveerde museum vertelt het verhaal van de stad Charleville-Mézières en haar omgeving. Het museum is verdeeld over verschillende verdiepingen. Elke verdieping heeft een ander thema. In de kelder van het museum zijn verschillende archeologische opgravingen en bodemvondsten te vinden. Een ander deel van het museum is gewijd aan de geschiedenis van de stad Charleville-Mézières.
In het leukste deel van het museum zijn verschillende marionetten en andere handpoppen te vinden. Dit heeft alles te maken met het marionettenfestival dat elke twee jaar in Charleville-Mézières wordt gehouden. In het museum kun je ook een kijkje nemen bij de Grand Marionista, de marionettenklok van Charleville-Mézières.

Basilique Notre Dame d’Espérance

De Basilique Notre Dame d’Espérance ligt in Charleville-Mézières, om preciezer te zijn in het historisch hart Mézières. Net als de rest van Mézières werd de kerk voor een groot deel verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens deze bombardementen werden de glas-in-loodramen van de kerk verwoest. De bekende Franse schrijver Victor Hugo heeft de ramen van de kerk beschreven in één van zijn boeken. De huidige glas-in-loodramen zijn gemaakt door René Dürbuch. De Basilique Notre Dame d’Espérance is vernoemd naar een zwarte madonna die in een naburige kapel vereerd wordt. De oudste kapel op deze plaats is gebouwd in de 12e eeuw en werd al in de 13e eeuw vervangen. In de loop der eeuwen is de kerk meerdere malen uitgebreid.

Kasteel van Sedan

Het Kasteel van Sedan behoort tot de grootste kastelen van Europa. Van het oorspronkelijke fort is tegenwoordig alleen nog het kasteel in tact. Veel delen van het fort zijn tijdens de Frans-Pruisische oorlog verwoest. Voor deze tijd stond het Kasteel van Sedan bekend als een onneembare vesting. Het is in de loop der eeuwen vaak geprobeerd, maar het Kasteel van Sedan is nooit veroverd.
tegenwoordig is het Kasteel van Sedan één van de belangrijkste toeristische trekpleisters in de Franse Ardennen. Het kasteel is geopend voor het publiek. Je kunt er voor kiezen om op eigen houtje door het kasteel te lopen, maar je hebt ook de mogelijkheid om met een gids het kasteel te bezoeken. Er is zelfs op afspraak een Nederlands sprekende gids aanwezig.

Maison de la Derniere Cartouche

Het Maison de la Derniere Cartouche is een museum dat gewijd is aan één van de bekendste slagen van de Frans-Pruisische Oorlog. Het verhaal van deze slag is dat de Franse aan het verliezen waren en zich tot de laatste kogel hebben verzet. De Beierse officier die uiteindelijk het huis binnenkwam prees hun moed en spaarde hun levens. In het huis waar de Franse manschappen zich verschanst hadden is tegenwoordig het Maison de la Derniere Cartouche te vinden. Letterlijk vertaald betekend dit ‘Het huis van de laatste kogel’. Niet lang na de oorlog werd er al een gedenkteken in het huis opgericht. Vanaf het begin van de 20ste eeuw is er een museum in dit huis te vinden.

Musée Atelier textile du Feutre

Het Musée Atelier textile du Feutre oftewel het ‘museum van het vilt’ is een bijzonder museum in het plaatsje Mouzon in de Franse Ardennen. In het museum kom je als bezoeker alles te weten over het maken van vilt maar nog meer over welke producten er allemaal gemaakt kunnen worden met dit natuurlijke product. In het museum worden met regelmaat workshops georganiseerd.

Lac des Vielles Forges

Lac des Vielles Forges is een groot stuwmeer en een natuurgebied in de Franse Ardennen. Het meer is geliefd bij watersporters en vissers. Het meer wordt gevoed door de rivier de Faux. Deze rivier komt uiteindelijk uit in de Maas. Lac des Vielles Forges is een stuwmeer dat gemaakt is in1927 en in 1949 verder werd uitgebreid. De totale omtrek na deze uitbreiding beslaat ongeveer 12 kilometer. In de bossen rondom het meer zijn meerdere bezienswaardigheden te vinden zoals het themapark Elfy en de klim- en klauterparcours van Ardennes Terre d’Aventures. In het Lac des Vielles Forges komen snoekbaarzen, karpers, snoeken, meervallen en brasems voor.

Musée Rimbaud

In Charleville-Mézières in de oude watermolen is tegenwoordig het compleet gerenoveerde Musée Rimbaud te vinden. Dit museum is in zijn geheel gewijd aan één van de bekendste dichters van Frankrijk en de beroemdste zoon van de stad Charleville-Mézières. In het museum zijn naast oude manuscripten van Arthur Rimbaud ook enkele persoonlijke bezittingen van hem te bewonderen. Eén van de leukste persoonlijke bezittingen die je in het museum tegenkomt is de oude koffer van Rimbaud. Deze koffer wordt uitvoerig beschreven door Boudewijn Büch in één van zijn boeken. In de museumwinkel zijn verschillende gebundelde werken van Rimbaud te koop.
Bijzonder is het wel dat het museum van Rimbaud in Charleville-Mézières staat. De dichter stak namelijk niet onder stoelen en banken dat hij een diepgewortelde hekel had aan de stad.

Elfy Park

In het natuurgebied Lac des Vielles Forges enkele kilometers buiten de stad Charleville-Mézières ligt het themapark Elfy park. De naam verraadt het al, het thema van dit park omsluit elfen, kabouters, trollen en de verschillende legendes die er over de Franse Ardennen verteld worden. In het Elfy Park is een leuke mix te vinden van attracties, speeltuinen en een elfenbos. Het park richt zich hoofdzakelijk op gezinnen met kleine kinderen. Voor de iets oudere kinderen en de ouders is er tegenover het Elfy park het Ardennes Terre d’Aventures met klim en touwbanen voor het hele gezin.

Dierenpark van Charleville-Mézières

Het dierenpark van Charleville-Mézières is een groot en gratis dierenpark net buiten de stad Charleville-Mézières. De verschillende dieren in het wildpark hebben opvallend veel ruimte, maar zijn hierdoor soms slecht te zien. In het wildpark van Charleville-Mézières komen voornamelijk dieren voor die van nature al voorkomen in deze regio. Je moet hierbij denken aan wilde zwijnen, herten, reeën en moeflons. In het Dierenpark van Charleville-Mézières leven ook verschillende vogelsoorten. Tijdens de zomermaanden is het park dagelijks geopend behalve op donderdag.