Actief in de Franse Ardennen

Wie een actieve vakantie of weekendje weg zoekt is in de Franse Ardennen aan het juiste adres. In deze streek zijn behoorlijk wat activiteiten te vinden. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het is er mogelijk. De meeste toeristen komen naar de regio om te wandelen of te fietsen in de schitterende ongerepte natuur van deze streek. Ook voor diegenen die net iets meer willen is er genoeg te beleven. Zo zijn er een aantal boomparcours te vinden. Om deze hachelijk tocht te maken tussen de toppen van de bomen moet je beschikken over stalen zenuwen en je hoogtevrees thuislaten.
Wie liever in alle rust van de natuur geniet kan er natuurlijk ook voor kiezen om een balletje te gaan slaan op een van de golfbanen of een ritje maken met een paard op de speciaal hiervoor aangelegde paden.Fietsen

De Franse Ardennen staan bekend als één van de mooiste streken in Frankrijk om in te fietsen. Met name de fietstocht van Givet naar Charleville-Mézières beter bekend als het
Voie Verte Trans-Ardennes. Deze tocht neemt je mee langs de Maas en is dus ook geschikt voor de minder getrainde fietser, omdat het hoogteverschil tijdens de tocht minimaal is. Wil je iets meer uitdaging dan zijn er in de Franse Ardennen genoeg heuvels te vinden om te bedwingen. Eén van de bekendste heuvels in de Franse Ardennen is de Côte du Malgré-Tout. Deze heuvel wordt door veel wielrenners gebruikt om hun benen te testen voordat ze naar de Franse alpen, Vogezen of Pyreneeën afreizen. De beklimming van de Côte du Malgré-Tout is ongeveer vijf kilometer lang en kent stukken van meer dan 15%.
Er zijn in de Franse Ardennen bij veel restaurants en cafés tegenwoordig speciale oplaadpunten te vinden voor je elektrische fiets.

Wandelen

Er zijn in de Franse Ardennen enkele duizenden kilometers aan wandelpaden te vinden. Sommige van deze wandelingen hebben een thema, zoals de voetsporen van Arthur Rimbaud, andere hebben een nummer en nemen je mee langs de mooiste plekjes in de Franse Ardennen. Of je nu een gemakkelijke wandeling langs het water en door de verschillende prachtige dorpjes in de regio wilt lopen of een uitdagende door het heuvelachtige landschap, terwijl je onderweg getrakteerd wordt op de mooiste vergezichten, het kan hier allemaal.
De verschillende wandelingen zijn te verkrijgen bij de plaatselijke Office du Tourisme. Soms zijn deze gratis en in andere gevallen kosten ze enkele euro’s. Als je gaat wandelen in de Franse Ardennen zorg er dan wel altijd voor dat je goed voorbereid op pad gaat. Dus neem voldoende eten en drinken mee en zorg voor een goede kaart.

Kajakken

In tegenstelling tot in de Belgische Ardennen zijn kajakken en kanoën in de Franse Ardennen een stuk minder populair. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met het ontbreken van rivieren zoals de Lesse of de Ourthe die hier uitermate goed voor geschikt zijn. Het is natuurlijk wel mogelijk om op rivieren zoals de Semoy, de Faux of de Maas te peddelen. Er zijn in verschillende plaatsen ook bedrijven te vinden die kajaks of kano’s verhuren. Ook op het stuwmeer Lac des Vielles Forges kun je goed varen.

Klim- en klauterbanen

Wie van klim- en klauterroutes houdt en geen hoogtevrees heeft kan in de Franse Ardennen op drie verschillende plaatsen zijn hart ophalen. Als eerste bij Terraltitude, in het dorpje Fumay. Bij Terraltidude kun je paintballen en zijn er verschillende boomparcours, een kabelbaan en voor de echte waaghalzen een vrije val van acht meter te vinden. Een dagje in Terraltitude staat garant voor veel lol en de nodige adrenaline.
Bij het stuwmeer Lac des Vielles Forges ligt het park Ardennes Terre d’Aventures. Dit avonturenpark onderscheidt van andere parken doordat er ook voor de kleinere kinderen speciale hindernisbanen te vinden zijn. Deze kunnen samen met hun papa of mama of alleen de boomtoppen verkennen.
In de buurt van het plaatsje Singy-l’Abbaye ligt het park Le Chêne Perché. In dit park zijn zelfs enkele boomhutten te vinden waar je de nacht kunt doorbrengen.

Rotsklimmen

Er zijn in de Franse Ardennen meerdere plaatsen te vinden waar je uitstekend kunt rotsklimmen. Of het nu een stevige wandeling naar de top van één van de heuvels in de streek is of een pittige klim waarbij je een volledige uitrusting nodig hebt, je komt het allemaal tegen in deze prachtige streek. Een gebied dat bekend staat om zijn bergachtige karakter is het gebied rondom Monthermé. Ook in de buurt van Haybes zijn er verschillende routes te vinden.

Zwemmen

Als je wilt zwemmen in de Franse Ardennen kun je er natuurlijk voor kiezen om in de natuur te gaan zwemmen in één van de vele meren, beken of rivieren die de streek rijk is. Kies je toch liever voor een zwembad dan zijn er drie mogelijkheden: het
Piscine Bernard Albin Charleville-Mézières, Centre Aquatique du Pays Sedanais in Sedan. Piscine Rivea in Givet. Deze drie zwembaden hebben wel beperkte openingstijden controleer dit dus goed voor vertrek.

Golfen

Er zijn in de Franse Ardennen twee 18 holes golfbanen en één 9 holes golfbaan te vinden. De oudste is de 18 holes baan Golfs des Poursaudes bij Villers-le-Tilleul niet ver van Charleville-Mézières. Deze golfbaan is geschikt voor alle niveaus en beschikt over verhoogde greens, brede fairways en behoorlijk wat bunkers. De andere 18 holes golfbaan is de vinden bij een voormalige abdij die tegenwoordig dienstdoet als hotel. De Golf de L’Abbayye de Sapt Fontaines. De eerste 9 holes van deze baan bevinden zich in een heuvelachtig gebied, terwijl de laatste 9 een stuk vlakker zijn en in de buurt van de abdij liggen.

Vissen

In de prachtige ongerepte natuur van de Franse Ardennen zijn behoorlijk plekjes te vinden waar je in alle rust kunt vissen. Om te mogen vissen in de Franse Ardennen moet je in het bezit zijn van een visvergunning. Deze vergunning is te verkrijgen bij de plaatselijke Office du Tourisme. Als je op vakantie bent in de Franse Ardennen dan kun je een tijdelijke vergunning kopen. Ben je van plan om vaker te komen dan kun je beter een jaarvergunning kopen. Voor sommige vissen zoals forel en zalm gelden er wel bepaalde beperkingen. Eén van de populairste visgebieden in de Franse Ardennen is Lac des Vielles Forges. Hier komen snoekbaarzen, karpers, snoeken, meervallen en brasems voor. Naast de natuurlijke rivieren en meren zijn er in de Franse Ardennen een aantal aangelegde visvijvers te vinden.

Paardrijden

Er zijn in de Franse Ardennen meerdere maneges te vinden waar je een paard kunt huren of je eigen paard kunt stallen. Eén van de bekendste is de El Rancho Criollo. Er ligt in de Franse Ardennen ongeveer 350 kilometer aan ruiterpaden. Deze paden nemen je mee over de beboste heuvels, door smalle beekjes en langs de rivieren en kanalen die in de Franse Ardennen te vinden zijn. De regio is het gehele jaar geschikt voor paardrijden.

Wintersport

Hoewel de heuvels in de Franse Ardennen hoog genoeg en er met regelmaat in de wintermaanden een dik pak sneeuw te vinden is, zijn er geen echte wintersportvoorzieningen te vinden in de Franse Ardennen. Natuurlijk kun je de latten onderbinden en gaan langlaufen of bij langdurige vorst gaan schaatsen op één van de meren, maar daar houdt het dan ook wel bij op. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de uitstekende wintersportvoorzieningen die in de rest van Frankrijk te vinden zijn. Wil je toch in de buurt gaan winterporten kun je naar de Belgische Ardennen of de nabij gelegen Vogezen gaan.